Een triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Er wordt gesproken over ‘dry’needling, omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd.
Hoe werkt dry needling?
Als er met een naaldje in een triggerpoint wordt geprikt, trekt de spier heftig samen en ontspant vervolgens meteen. Ook maakt het lichaam als reactie op de naaldprik bepaalde chemische stoffen aan, waardoor de pijnklachten al tijdens de behandeling verminderen. Dry needling is iets anders dan acupunctuur: bij dry needling wordt namelijk alleen geprikt in een triggerpoint. De effectiviteit van dry needling is wetenschappelijk aangetoond.
Is het prikken pijnlijk?
Het naaldprikje door de huid wordt in de meeste gevallen niet eens gevoeld. Het moment dat de naald de triggerpoint aanprikt is wel voor een kort moment onaangenaam Sommigen ervaren dit als een krampend gevoel, anderen omschrijven het als een elektrisch schokje.
‘Een spier bestaat uit spiervezels. In normale toestand zijn die spiervezels niet samengetrokken, maar ook niet uitgerekt. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich ophopen.
Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Een paar voorbeelden:
• Overbelasting door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging
• Als spieren langdurig statisch aangespannen worden.
• Als spieren langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn.
• Overbelasting door kortdurende zware inspanning, zoals zwaar tillen, sporten, tuinieren.
• Overbelasting door een verkeerde houding.
• Stress.
• Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen.
• Scheefstand van wervels.
Welke aandoeningen kunnen behandeld worden met dry needling?
Pijnklachten die veroorzaakt worden door triggerpoints kunnen met dry needling worden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn, schouderpijn, armklachten (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen.
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 18:00
Zaterdag & zondag: Gesloten